|
There are no translations available.
Skôr ako sa dostanem k podstate a k dianiu na samotnej súťaži musím povedať, že to bola veľmi zaujímavá a náučná cesta, ktorá obohatila obzor našich znalostí, pretože sme cestovali autom skoro cez celý stred Európy. Veľmi zaujímavé bolo spoznávanie takýchto miest akými sú: Janov, Benátky v Taliansku, či mesto Cannes, známe svetovými filmovými festivalmi, Nice, alebo Monaco, taktiež známe mesto pláží - S.Tropez.

Cesta trvala dosť dlho na to, že sme prišli na miesto súťaže úplne unavení, hlavne po katastrofálne upchatých cestách pri Benátkach. Francúzi nás privítali úplne nadštandartným ubytovaním, a to v kempových stanoch medzi komármi v kempe, kde jedna posteľ stála 50 euro a v stane malo spať 6 ľudí! Po tomto poznaní a príjemnom prekvapení usporiadateľov, sme si na vlastnú päsť našli iný nocľah, kde sa usadila celá naša slovenská výprava a musím dodať, že to bolo veľmi rozumné a veľmi dobré ubytovanie. Súťaž sa konala v peknom mestečku La Garde v spomínanom Francúzsku zhruba 1 - 2 km od prekrásneho azúrového pobrežia. Takže, po súťaži sa niektorí členovia našej výpravy išli osviežiť do vĺn francúzskeho mora, hoci veľa času na to nebolo. Teraz k súťaži: súťaž prebiehala vo veľkom športovom komplexe, kde boli podmienky na takéto podujatie priam ideálne. Samotná organizácia súťaže bola výborná, až na ten začiatok, kedy organizátori nezvládli situáciu pri kategóriach dorasteniek (44 - 48 kg), čo sa v plnej miere zobrazilo aj na výsledkoch štartujúcich. Hlavným dôvodom týchto nedorozumení, bola slabá komunikácia v anglickom jazyku čo ma vo Francúzsku dosť zarazilo, hlavne na takomto veľkom podujatí a nepripravenosť základných materiálov, ako sú nominačné listiny, prezentácia pretekárov na tabuli, nahlasovanie základov a iné!
Následok toho všetkého došlo k veľkým nedorozumeniam a mylným nahláseniam základných pokusov u Katky Skirkaničovej, Ivany Porubskej, ale i ostatných! Miesto základu v drepe 107,5 kg, mala Katka nastúpiť na základ 170 kg, čo by znamenalo prekročenie svetového rekordu, zhruba o 30 kg! Šťastie je, že sa to u nej stihlo dať do poriadku, zatiaľ čo Ivana, pri nahlasovaní základu 107,5 kg musela nastúpiť na základ 117,5 kg, čo nezvládla vďaka stresu, zapríčinením organizátorov.
Celkový sumár z prvého dňa: 4 strieborné a jedna zlatá, je veľmi veľkým úspechom vzhľadom na takýto začiatok. Druhý deň nastupovali kategórie (52, 56 a 60 kg), kde súťažila naša reprezentantka Dominika Hojsíková. Nemôžem súdiť priebeh celého vystúpenia, pretože som momentálne nebol prítomný, ale v podstate môžem povedať, že Dominika išla skvele, až na precenený základ v drepe, ktorý ju stál vlastne celkové umiestnenie a možno i titul majstra sveta v tejto hmotnostnej kategórii. Dominika získala zlato v tlaku na lavičke, čo sa tiež cení, ako veľký úspech.
Ďalší deň štartoval náš ľahký dorastenec Peter Babej. Ktorý navážil rovných 54,7 kg! Musím podotknúť, že zhruba týždeň pred súťažou zjedol za deň asi toľko, ako škrečok, takže na súťaž došiel vyhladovaný a vyžilovaný. Kulturisti by mu mohli celkom slušne závidieť. Napriek obavám, som však bol s jeho výkonmi milo prekvapený, napriek tomu, že štartoval na svojej prvej veľkej súťaži, akou sú MS. Podal vynikajúci výkon, vytvoril 3 slovenské rekordy a súčtom 437,5 kg sa medzi trinástimi súpermi zaradil na 4.miesto na svete. Získal striebornú medailu v tlaku na lavičke výkonom 110 kg a v trojboji sa zlepšil za polroka o 30 kg bez zmeny kategórie!
V neskorých hodinách nastupovala v kategórii do 60 kg, na obhajovanie titulu majsterky sveta spred minulého roka Julka Kosturová, ktorá už na základoch nastupovala ako jasná favoritka, rozdielom jednej triedy. Druhú súperku Francúzsku Jaworski Emanuelle nechala za sebou zhruba o 60 kg!!! Z môjho pohľadu ju súperky nebrali ako súťažiacu z ich kategórie, ale súťažili medzi sebou o rozdelenie druhého a tretieho miesta, čo sa mi zdalo veľmi príjemné, pretože takto suverénne som videl vyhrávať jedine Rusov. Napriek tomu musím však dodať, že Julka nebola vôbec vo svojej koži, keďže súťažila v neskorých večerných hodinách, vyslovene spala, čo sa zobrazilo aj na jej neuznaných pokusoch, kvôli nedodržaniu signálov rozhodcov. Jej trojboj 385 a jej 7 platných pokusov považujem za vynikajúci výkon. Veľmi ma to potešilo, pretože sa stala 4-násobnou majsterkou sveta (drep, tlak , ťah a trojboj). V kategórii 67,5 kg štartovala Lucia Grobárová, ktorá zopakovala svoj neuveriteľný predsúťažný apetít k jedlu. Pred cestou vážila 69 kg. Na mieste súťaže už dva dni pred vážením mala 65 kg a bol absolútny problém ju vykŕmiť. Vzhľadom na to, sme zvolili možnosť štartu v kategórii do 67,5 kg, čo sa ukázalo šťastným riešením, pretože jej štart jej priniesol bronz v drepe za výkon 145 kg, bronz v ťahu 140 kg, a bronz v trojboji za výkon 355 kg!, čo znamenalo nový slovenský rekord. Mali sme veľkú radosť, pretože sme s týmto úspechom v tejto kategórii nepočítali.
Po tomto vystúpení sme sadli do auta a okamžite po súťaži sme sa vydali na spiatočnú 1800 km dlhú cestu domov s trojdňovou zastávkou v Lignane pri Benátkach, ktorú si trojica Bardejovčanov určite zaslúžila. Preto nemôžem opísať ako prebiehalo vystúpenie trojice posledných našich reprezentantov Evy Ješkovej. Podľa toho usudzujem, že získala bronz v tlaku a celkovo štvrté miesto, čo hodnotím ako veľmi dobré. Napísal som to, čo som videl vlastnými očami, takže opisovať priebeh Moravčíka, alebo Kaveckého nemôžem. No napriek tomu, že sa Kaveckému nepodarilo zapísať základ v tlaku na lavičke a smoliarskemu úvodu našich troch reprezentantiek, hodnotím celú túto výpravu za vydarenú. Účasť na tohtoročných MS, považujem za veľmi poučnú skúsenosť do budúcna.
M.M. |